Andrzejki 2015 słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Siennicy Różanej

Słuchacze Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Siennicy Różanej już tradycyjnie zorganizowali 28 listopada „ Andrzejki „ . Poprzedzono je przygotowaniami , na które złożyły się: kurs masarski i warsztaty kulinarne.

 

Kurs masarski przeprowadził Pan Ireneusz Sawka specjalista technolog przetwórstwa mięsnego, jednocześnie przedstawiciel firmy Sekwens w Raciborzu.

 

W czasie kursu słuchacze UTW poznali tajniki wyrobu wędlin jak: salceson, pasztetowa, pasztet, kaszanka,” wędzonki” typu: kiełbasa cienka, boczek, szynka, polędwica oraz inne wyroby jak: smalec z ziołami oraz roladki pieczone. Słowa podziękowania słuchacze UTW kierują do Pana Aleksandra Żyłowskiego za udostępnienie domowej wędzarni i drewna .

 

Pozostałe potrawy na „ Andrzejki” przygotowały Panie w ramach warsztatów kulinarnych , w których chętnie uczestniczą ,spełniając jedno z wielu uniwersyteckich haseł: „Słuchacze UTW są chętni do prac , z humorem przyjmują co życie niesie i uważają, że młodości nabywa się z wiekiem”.

  

A wykazali to podczas wieczornego spotkania , które spędzili przy pięknie zastawionych stołach i tańcząc w takt melodii wykonywanych przez rodzeństwo z Kozieńca Agnieszkę i Artura Proskurów.