Trzy dni z Mikołajem Rejem
Weekend 24 – 26 maja 2024 r. upłynął w Siennicy Różanej pod znakiem Mikołaja Reja. Organizowany przez Centrum Kultury w Siennicy Różanej Festiwal pod jego patronatem był wyjątkowym wydarzeniem. Nie tylko za sprawą wspaniałych gości, którzy w tych dniach odwiedzili Siennicę Różaną, ale też ze względu na niezwykłą atmosferę, jaką udało się wytworzyć.
Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęła Bożena Żelazowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Generalny Konserwator Zabytków.
Partnerem Festiwalu Mikołaja Reja jest Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj Życie!”.
Partnerem Festiwalu Mikołaja Reja jest Fundacja Lotto.
Partnerem Festiwalu Mikołaja Reja jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Pierwszy dzień rozpoczęliśmy od uroczystej Sesji Rady Gminy Siennica Różana, w której udział wziął nasz gość specjalny – Mikołaj Rey. Znany kucharz i autor audycji kulinarnych jest w prostej linii potomkiem Mikołaja Reja. W swoim krótkim przemówieniu podkreślał, że jest bardzo szczęśliwy, że po raz pierwszy odwiedził Siennicę Różaną. Zadeklarował też, że to na pewno nie ostatnia wizyta. Podczas sesji obchodziliśmy także uroczystość z okazji jubileuszu XX-lecia istnienia Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej. Z tej okazji władze gminy – wójt gminy p. Leszek Proskura i przewodniczący Rady Gminy p. Piotr Banach, wręczyli okolicznościowe dyplomy osobom zasłużonym dla działalności Stowarzyszenia. Spotkanie zakończył wykład redaktora Waldemara Sulisza, którego organizatorzy zaprosili do pełnienia funkcji Dyrektora Artystycznego, poświęcony idei Festiwalu i związkom Reja z Siennicą Różaną.
W ciągu dnia Mikołaj Rey zagościł w Szkole Podstawowej w Siennicy Różanej, gdzie zaprezentował fragment swojej pierwszej książki dla dzieci pt. ,,Wąsik i sekrety gotowania “. Właśnie 24 czerwca wydawnictwo miało swoją premierę. Po wspólnym czytaniu Mikołaj zaprosił dzieci na poczęstunek, który przygotowaliśmy ze świeżych owoców i pysznego sera twarogowego z OSM Krasnystaw.
Po południu nasi goście: Mikołaj Rey, redaktor Łukasz Modelski, autor kultowej audycji Droga przez mąkę oraz red. Waldemar Sulisz oraz wójt Leszek Proskura zasiedli przy Stole spotkań i oficjalnie otworzyli Festiwal. Kolejnym punktem programu była komentowana degustacja, do której menu zaproponował, a później w trakcie skomentował Łukasz Modelski. Potrawy, wg oryginalnych receptur przygotowały nasze Koła Gospodyń Wiejskich. Za sprawne wydanie potraw odpowiadali studenci Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Chełma. Wieczór poprowadziła dyrektorka CK w Siennicy Różanej, Agnieszka Poźniak.
Piątek zakończyliśmy Meczem poetyckim na fraszki. Gospodarzem tej części był Artur Bratek, częstochowski animator kultury od lat prowadzący Turnieje Jednego Wiersza. Udział w rozgrywce wzięło pięcioro śmiałków. Zwycięzców wytypowała publiczność, wg której najlepszą fraszkę przygotowała Joanna Kamińska, miejsce drugie przypadło Tomaszowi Siennickiemu, trzecie zajął Krzysztof Grzesiuk.
W sobotę do grona znawców kulinarnych dołączył prof. Jarosław Dumanowski, historyk i badacz dziejów kuchni polskiej, prowadzący i współtwórca programu TVP pt. „Historia Kuchni Polskiej”. Pan profesor, wspólnie ze studentami PANS i pracownikami CK przygotował polewkę piwną z twarogiem wg receptury M. Reja. Natomiast Mira Horal z zespołu Ładne Kwiatki ugotowała wołoską juchę i placki z blachy. Zgromadzona publiczność mogła skosztować przyrządzonych potraw, wsłuchują się w opowieść naszych gości o tradycjach kulinarnych. Jednocześnie poznawaliśmy wspólną historię Siennicy Różanej i Mikołaja Reja.
Festiwal afirmujący radość życia nie mógł odbyć się bez dobrej muzyki. Jako pierwsze w sobotę wystąpiły panie z zespołu Ładne Kwiatki. Następnie przenieśliśmy się na Scenę Dobrego Smaku, którą otworzyła zaprzyjaźniona Orkiestra Dęta z Nadarzyna, a gwiazdą sobotniego wieczoru był żywiołowy zespół Bum Bum Orkestar. Przed ich koncertem Łukasz Modelski zaprosił publiczność do udziału w I w Polsce Konkursie Toastów. Śmiałków było trzech, a zwyciężyła prezentacja Krzysztofa Grzesiuka. W sobotni wieczór wręczone zostały także odznaczenia dla osób zasłużonych i mecenasów Stowarzyszenia Miłośników Ziemi Siennickiej. Medal Senatu RP dla mecenasów wręczył prof. Józef Zając, Senator RP. Natomiast Medale Pamiątkowe i grawertony okolicznościowe Zarządu Województwa Lubelskiego z okazji Jubileuszu 20-lecia Stowarzyszenia Ziemi Siennickiej wręczył Członek Zarządu Województwa Lubelskiego dr. hab. Marcina Szewczaka, prof. KUL. Stowarzyszenie zostało wyróżnione także Medalem 550-lecia Województwa Lubelskiego.
Niedziela to piknik rodzinny pod hasłem „W gościnnych progach Mikołaja Reja”. Dla najmłodszych organizatorzy wraz z partnerami przygotowali stoiska edukacyjne, warsztaty, konkursy z nagrodami. Uczniowie klas gastronomicznych ZS CKR w Siennicy Różanej zaprosili na słodki poczęstunek: lody i granitę. Na scenie zaprezentowały się formy artystyczne: grupy tańca współczesnego, klub Taekwondo SONGO sekcja Siennica Różana wspierana przez grupę z Krasnegostawu oraz zespół śpiewaczy Wrzos z Borunia.
Zwieńczeniem trzech festiwalowych dni i podsumowaniem był wieczór wspomnień o Franciszku Piątkowskim, dziennikarzu, twórcy wydarzenia „Z Rejem do Siennicy”, a także Wakacyjnej Akademii Reportażu im. Ryszarda Kapuścińskiego w Siennicy Różanej. Gośćmi wieczoru byli jego przyjaciele, studenci i współpracownicy oraz najbliższa rodzina. Wzruszającymi wspomnieniami podzielili się z nami wój Leszek Proskura, reportażystka Radia Lublin Katarzyna Michalak, prezes OSM Krasnystaw Tadeusz Badach oraz żona – Jadwiga Piątkowska.
Podczas Festiwalu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który był partnerem Festiwalu, zaprosił na stoisko akcji Kupuj Świadomie. Smaczne lokalne przekąski serwowały niezastąpione panie z KGW. Punkty ze swoimi produktami zorganizowali lokalni wytwórcy serów ekologicznych oraz OSM Krasnystaw. Stoisko informacyjne przygotowała Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Ciasta dla festiwalowych gości ufundowała Piekarnia – Cukiernia Małgoś z Siennicy Różanej.
Dziękujemy za pomoc organizacyjną druhom strażakom z OSP Siennica Różana, Żdżanne, Maciejów, Wierzchowiny Siennica Królewska Duża i Wola Siennicka na czele z Januszem Doboszem.
Dania na piątkową degustację przygotowały KGW Żdżanne, Stójło, Rudka, Kozieniec, Wola Siennicka, Rudka i Siennica Królewska Mała.
Więcej informacji na https://kulturasiennica.pl/aktualnosci/trzy-dni-z-mikolajem-rejem.html